دستورالعمل و نحوه تنظیم اظهارنامه اشخاص حقیقی ، صاحبان مشاغل و اصناف

دلیل شکل گیری ثامن چه بود؟

سامانه ثامن از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز راه اندازی شده و هدف اصلی ثامن این است تا از یک سیستم کنترلی و هزینه بر برای جلوگیری از قاچاق محصولات نفتی و پتروشیمی به سمت سیستم نظارتی حرکت کند.

این سامانه شرایطی را مهیا می کند تا تمامی معاملات فرآورده‌ها و مشتقات نفتی و پتروشیمی از مبدا تولید تا صادرات ثبت و قابل رهگیری باشد؛ بنابراین راه اندازی این سیستم نظارتی یکپارچه، نیازمند سامانه ای بود تا اطلاعات تولید و توزیع فرآورده های نفتی و پتروشیمی در آن ثبت شود که بورس کالای ایران نیز به عنوان یکی از بازوی های اصلی اطلاعاتی به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کمک می کند.

بورس کالا یکی از تغذیه کنندگان این سیستم و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز متولی آن است. از آنجا که بخش عمده ای از محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی در بورس کالای ایران مورد معامله قرار می گیرند، بورس کالا توانسته است شفافیت بسیار خوبی را در این حوزه ایجاد کند.

بنابراین اطلاعاتی از بدو تولید پالایشگاه، بارگیری محصولات و در نهایت نحوه انتقال آن در سامانه ثامن ثبت می شود تا اینکه به محصولات پایین دستی تبدیل شده و در سیستم توزیع قرار بگیرند.

یکی دیگر از مزیت های این سامانه، کمک به مالیات است زیرا زمانی که محصولات پتروشیمی و مشتقات نفتی به فروش می روند و تبدیل به ارزش افزوده بالاتر می شوند، مالیات بر ارزش افزوده و شفافیت حوزه مالیاتی هم مطرح می شود، لذا یکی دیگر از ارگان هایی که می تواند از این سامانه بهره برداری کند سازمان امور مالیاتی است.

این سازمان می تواند مطمئن باشد مالیات فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی که به فروش رفته و در زنجیره تولید به مواد با ارزش افزوده بالاتر تبدیل شده است، اخذ شده و فرار مالیاتی وجود ندارد.

اطلاعات تولیدکننده از بدو خوراک مواد نفتی، اطلاعات حمل و نقل و توزیع و نیز اطلاعات مصرف کننده و یا صادرات انجام شده همگی در سامانه ثامن ثبت خواهد شد.

ثامن سامانه ای است که استفاده کنندگان از آن می توانند از آن به نفع اقتصاد بهره برداری کنند به طوری که سازمان امور مالیاتی، ستاد سوخت و ستاد قاچاق کالا و ارز از این سامانه داده های ارزشمندی دریافت می کنند که البته هر یک از این نهادها باید آورده ای برای این سامانه داشته باشند تا اطلاعاتی جامع با همکاری همه نهادهای جمع آوری شود.

 

آموزش سامانه ثبت برخط معاملات سامانه ثامن(صدور صورتحساب الکترونیکی )

این سامانه در راستای ارائه خدمات الکترونیکی مالیاتی براساس آیین نامه ماده۹۵ و ماده۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم ایجاد شده است. مودیان محترمی که موظف به ثبت اطلاعات فروش خود و صدور صورتحساب الکترونیکی می باشند، می‌توانند  نسبت به صدور صورتحساب و ارسال اطلاعات فروش خود را از طریق این سامانه به سازمان امور مالیاتی اقدام کنند و خریداران آنان نیز با مراجعه به این سامانه و تایید صورتحسابهای صادره برای خود نسبت به انجام تکالیف قانونی خود در خصوص ارسال صورت معاملات خرید خود اقدام نمایند و نیازی به ثبت مجدد این اطلاعات در سامانه ارسال صورت معاملات سازمان امور مالیاتی نیست.
توصیه اکید میگردد مودیانی که ملزم به صدور صورتحساب از طریق این سامانه هستند از ارائه صورتحساب نوع اول که پیش از این تکلیف، صادر  می نمودند و در اختیار خریداران خود قرار میدادند خودداری نمایند و همچنین خریداران پس از بررسی دقیق صورتحسابهای درج شده در این سامانه نسبت به تایید صورتحساب اقدام نمایند.
برای ثبت فروش سه روش متفاوت پیش بینی شده است که هر مودی بسته به نیاز خود میتواند از یکی از آنها یا همه آنها استفاده نماید.

بخشنامه

بر اساس بند (پ-۲۸) دستورالعمل ماده ۴۵ آیین نامه اجرایی مواد ۵ و ۶ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ارائه اسناد منشأ خرید مواد اولیه مربوطه ثبت شده در سامانه ثبت برخط معاملات، صادره از مراجع مورد تأیید از قبیل پالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و اسناد گمرکی واردات قطعی، واردات موقت یا ترانزیت خارجی، روغن پایه تولیدی واحدهای تصفیه مجدد روغن و مواد شیمیایی در زمان صادرات مورد پذیرش بوده و صرفاً ثبت صورتحساب در سامانه ثامن ملاک پذیرش اسناد توسط گمرک و کارگروه تعیین ماهیت فرآورده‌های نفتی نخواهد بود. .ضمناً اسناد واسطه‌ای خارج از ضوابط مندرج در دستورالعمل مذکور و سایر قوانین و مقررات جاری قابل قبول نمی‌باشد.

 نحوه دریافت ایران کد چگونه است؟

در وب سایت irancode.ir، در قسمت دفاتر نمایندگی ها، با انتخاب لینک فهرست شرکتهای نماینده مرکز ملی، شماره تماس نمایندگی‌های استان خود را پیدا کنید و مراحل دریافت ایرانکد را از طریق نمایندگی مربوطه انجام دهید.

 اگر خریدار فاکتور را تایید نکرد تکلیف فروشنده چیست؟

چنانچه خریدار تا پایان مهلت ارسال فهرست معاملات فصلی صورتحسابهای صادره را تأیید نکند، اطلاعات فروش برای فروشنده به سامانه فهرست معاملات فصلی منتقل می شود و به منزله انجام تکلیف ارسال فهرست فروش برای فروشنده خواهد بود.

 امکان ویرایش نشانی،استان و شهر خریدار هست؟

امکان ویرایش در سامانه ثامن وجود نخواهد داشت و در صورت اصلاح می بایست خریدار با مراجعه به سامانه ثبت نام کد اقتصادی نسبت به ویرایش اطلاعات مذکور اقدام نماید.

 آیا می توان تولید سالانه ثبت کرد؟

توصیه می شود بازه های زمانی یک ماهه درنظر بگیرید.

 از کجا متوجه شویم که مشمول ثامن هستیم یا خیر؟

با دفتر طراحی و تحلیل فرآیندها و هوشمندسازی نظام مالیاتی مکاتبه و یا با شماره ۰۲۱۳۹۹۰۳۹۲۰ تماس حاصل فرمائید.

 دریافت نام کاربری و رمز عبور چگونه است ؟

نام کاربری و کلمه عبور شما همان نام کاربری و کلمه عبور در سامانه «صورت معاملات فصلی» به آدرس tax.gov.ir می باشد.
در صورت نداشتن نام کاربری و کلمه عبور در «سامانه صورت معاملات فصلی» به اداره مالیات مربوط به خود مراجعه کنید.

[/column]

© 2016 موسسه حسابداری نوین تراز تبریز | خدمات حسابداری و حسابرسی

logo-footer

باما در تماس باشید :               

حسابداری تبریز|آموزش حسابداری|حسابرسی تبریز|نرم افزارحسابداری|موسسه حسابداری نوین تراز